Dr. Mombert behaalt eerste plaats op europees examen handchirurgie

Sinds 1996 organiseert de FESSH (Federation of European Societies for Surgery of the Hand) jaarlijks een examen in de handchirurgie dat officieel door de europese unie ondersteund wordt. De deelnemers aan dit examen zijn erkende orthopedisch- of plastisch chirurgen uit europese en niet-europese landen. Eerst wordt gescreend op basis van opleiding en kwaliteit van de huidige praktijk, daarna wordt detailkennis getest met een multiple-choice-examen. Diegenen die hier doorstoten mogen hun kennis en kunde bewijzen voor een jury van 26 internationaal gerenomeerde europese handchirurgen in een mondeling examen. Zowel traumatologische, degeneratieve, congenitale, reconstructieve, microchirurgische als perifere zenuw problemen komen hierbij aan bod.

Voor het jaar 2014 namen 124 handchirurgen deel waaronder Marc Mombert, handchirurg bij het orthopedisch centrum Turnhout. Hij behaalde voor het multiple choice examen op 21 maart de topscore, en werd ook voor het mondeling examen te Parijs op 16 en 17 juni als beste examinandus uitgeroepen. Hij mag zich vanaf nu „fellow of the european board of handsurgery” noemen, een selecte club waar op dit moment slechts 19 belgische artsen deel van uitmaken. Hij wordt gehonoreerd met een publicatie in het volgende nummer van „The Journal of Hand Surgery” en een uitnodiging voor het volgende europees handcongres in Milaan 2015.

Naar de toekomst toe zal het europees diploma mogelijks aangegrepen worden om de kwaliteit in de gezondheidszorg te bevorderen. Het is niet ondenkbaar dat gespecialiseerde handchirurgische ingrepen enkel nog zullen uitgevoerd mogen worden door houders van het europees diploma. Vandaag is het reeds zo dat collagenase injecties voor de behandeling van de ziekte van Dupuytren enkel door gediplomeerde handchirurgen mogen uitgevoerd worden.